Részecskeszűrő hibajelenség

Részecskeszűrő hibajelenség. A legtöbb esetben az ember akkor keres és kutat információk után, amikor már bekövetkezett a probléma. Így van ez a koromcsapdával kapcsolatban is. Amikor felvillan a műszerfalon és jelez a lámpa, sokan csak akkor kezdenek koncentrálni a témára.

Részecskeszűrő hibajelenség

A lámpa felvillanása még nem súlyos részecskeszűrő hibajelenség, csupán egy jelzés, hogy a szűrő kicsit túltelített. Ilyenkor nem kell pánikba esni, az első, amit tehetünk, hogy elvisszük egy hosszabb útra az autónkat, vagy a messzebbi bevásárlóközpontot vesszük irányba és ott vásárolunk be. Ha a kiégetés (a regenerálódás) végbemegy, a jelzés jó esetben elmúlik. Abban az esetben azonban, ha a jelzőlámpa továbbra is farkasszemet néz velünk, ne kockáztassunk, vigyük szervizbe az autót.

reszecskeszuro_hibajelenség

Miből lehet tudni, hogy valami nem stimmel?

Ha a kontroll-lámpa világít, egyértelmű a részecskeszűrő hibajelenség, de ennek hiányában meg kell tanulnunk olvasni az árulkodó jelekből. Amikor a kocsi elektromos hibát jelez, megeshet, hogy ez szűrőproblémát jelent (a hibakód kiolvasásával tudjuk ezt megállapítani).
Gyanakvásra adhat okot, ha azt tapasztaljuk, hogy az autó egyre sűrűbben regenerál (nem tud jól kiégni a korom). Egy másik látványos megnyilvánulása is lehet annak, hogy a szűrővel baj van. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az autó füstölni kezd (és ez nem volt korábban jellemző), biztosak lehetünk abban, hogy részecskeszűrő hibajelenség ütötte fel a fejét a gépjárműben. A motor is beszédes. Ha a fordulatszám nem tudja elérni a 2000-et, a teljesítmény lecsökken, és az autó vészüzemmódba kapcsol.

részecskeszűrő tisztítás

részecskeszűrő

részecskeszűrő tisztítás

Hova vezethetőek vissza ezek a hibák?

Két kategóriába sorolhatjuk az okokat. A hibák azért jelennek meg, mert a szűrő nem regenerál vagy meghibásodott a szonda (a részecskeszűrő bemeneti és kimeneti érzékelői nem működnek megfelelően).

Részecskeszűrő tisztításról itt bővebben tájékozódhat: RÉSZECSKESZŰRŐ TISZTÍTÁS