Részecskeszűrő regenerálás

Részecskeszűrő regenerálás. Miközben a DPF (a szűrő angol nevének rövidítése) azon dolgozik, hogy a természetbe minél kevesebb káros anyag jusson ki, egyre jobban megtelik koromrészecskékkel. A korom azonban nem halmozódhat a végtelenségig, mert ha a koromcsapda megtelik, muszáj bekanyarodni a szervizbe, és ki kell nyitni a pénztárcát (csere esetén elég szélesre).

Részecskeszűrő regenerálás

Ha a részecskeszűrő regenerálás (a korom kiégetése) nem történik meg bizonyos időközönként (500-700 kilométerenként, extrém esetben 200 kilométerenként), annak az az oka, hogy figyelmetlenek voltunk. Ez csak akkor nem probléma, ha a hobbijaink közé az is beletartozik, hogy szervizbe járunk és több tízezer forintot rendszeresen otthagyunk. Figyeljünk tehát a jelekre (többet fogyaszt a kocsi és nem úgy szól a motor, mint kellene), és előzzük meg a bajt.

részecskeszűrő tisztítás

részecskeszűrő

részecskeszűrő tisztítás

Passzív vagy aktív kiégetés?

Is-is. Az aktív regenerációs mód során extra üzemanyag befecskendezésével történik a kiégetés. Ebben az esetben a folyamat magától lezajlik vezetés közben (ha a szűrő eléri a kellő hőfokot). A részecskeszűrő regenerálás akkor válik aktívvá, amikor a korom kiégetése üzemanyag adalékkal történik. Az ECU (motorvezérlő egység) generálja a folyamatot akkor, amikor a szűrő eléri a 45%-os telítettséget.

Mindkét módra ügyeljünk, mert így a részecskeszűrő regenerálás harmadik módja (a szervizben végzett vegyszeres tisztítás) messzebbre tolódjon az időben. Legyünk aktívak, használjunk tisztító folyadékot és néha mozduljunk ki a városból, mert az nemcsak a mi tüdőnknek tesz jót, hanem az autónak is.

Részecskeszűrő tisztításról bővebben itt tájékozódhat: Részecskeszűrő tisztítás